Ο αρχαιότερος τεκτονικός Πίνακας Χαράξεως (1727)

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021


Το σχέδιo του εικονιζόμενου πίνακα χρονολογείται από το 1727 και συμπεριελήφθη σε ένα χειρόγραφο αντίγραφο των "Αρχαίων Καθηκόντων", γνωστό ως Χειρόγραφο Κάρμικ (Carmick MS), το οποίο ανακαλύφθηκε στις αρχές του 1900 υπό τον τίτλο "Κανονισμοί του Αγίου Ιωάννου" και υπογράφεται από τον ίδιο τον αδελφό Τόμας Κάρμικ (Thomas Carmick). Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε πολλά για τον συγκεκριμένο ως τέκτονα, ωστόσο, είναι ενδεχόμενο να έχει λάβει το σχέδιο από παλαιότερη πηγή, πιθανόν δε να ανήκε στη μητρική του Στοά και να εχρησιμοποιείτο για σκοπούς διδασκαλίας ή εκπαίδευσης. Ο τίτλος που συνοδεύει τον πίνακα στο άνω μέρος αυτού αναφέρει: "Αυτή η εικόνα αντιπροσωπεύει μια Στοά".

Στις αρχές του 18ου αιώνα, αλλά και πιο πριν, ήταν κοινός τόπος για τον πίνακα χαράξεως μιας Στοάς να σχεδιάζεται στο δάπεδο, συνήθως με κιμωλία ή κάρβουνο από τον Στεγαστή. Οι αδελφοί και οι αξιωματικοί συγκεντρώνονταν γύρω από το σχέδιο του δαπέδου και μέσα από τα απεικονιζόμενα σύμβολα της τεκτονικής τέχνης αναφέρονταν στους οικείους συμβολικούς βαθμούς.

Αυτό το οποίο είναι ασυνήθιστο για τη μορφή του πίνακα στο συγκεκριμένο χειρόγραφο (Carmick MS) είναι ότι είναι τριγωνικό (πυραμιδοειδές) σε σχήμα. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποστηρίζουν την αρχέτυπη χρήση αυτής της φόρμας πινάκων στην Ευρώπη. Το Χειρόγραφο Σλόουν (Sloane MS) μιλά για παράδειγμα για ένα "τρίγωνο δάπεδο" (και όχι τετράγωνο), αλλά απέχει πολύ από το να είναι σαφές για το τι εννοεί ακριβώς. Άλλα παραδείγματα από αποκαλυπτικά κείμενα, όπως το "Three Distinct Knocks" ή το "Jachin and Boaz" τη δεκαετία του 1760, καταδεικνύουν ένα επιμήκες σχέδιο πίνακα, απλούστερης έμπνευσης από τον εν θέματι.

Τα κύρια σημεία αναπαράστασης εντός του τριγωνικού σχήματος είναι η στάθμη, το νήμα της στάθμης, ο γνώμων, ο διαβήτης, η σφύρα, στο δε μέσο εμφαίνεται κυκλική αναπαράσταση φωτοβόλου άστρου. Στο κάτω μέρος υπάρχουν δύο βαθμίδες (και όχι τρεις όπως συνηθέστατα βρίσκουμε σε νεώτερες αναπαραστάσεις πινάκων). Στις τρεις πλευρές του επιπέδου προς τα κάτω βλέπουμε την αναφορά Fellowcraft (Εταίρος) στα αριστερά και Masters (Διδάσκαλοι) στα δεξιά. Στην κορυφή του τριγώνου αναγράφεται η λέξη Warden, ήτοι Eπόπτης. Ο Επόπτης, ως αρχαίος τεκτονικός όρος γνωστός στη Σκωτία ήταν ο αντίστοιχος αυτού που σήμερα λέμε Σεβάσμιος Διδάσκαλος.

Τέλος, γύρω από τις δύο κατακόρυφες πλευρές βρίσκουμε εναλλασσόμενους αριθμούς, δεξιά προς αριστερά από το 1 έως το 15, το οποίο ενδέχεται να σχετίζεται απλώς με τις θέσεις συγκεκριμένων αδελφών και αξιωματικών γύρω από τον πίνακα.

 

Πηγή: Scott Watson εις https://www.masonicartist.com/

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου